De Zweden zijn de grootste zoetekauwen ter wereld. En dat vieren ze. Verschillende lekkernijen hebben hun eigen nationale feestdag. Op 25 maart is dat Våffledagen, de dag van de wafel.

Wafels waren al voor de vikingtijd een populaire lekkernij, die vooral op tafel kwam om te vieren dat lente eindelijk was aangebroken. Het is nog steeds een geliefd toetje.

Een nationale wafeldag, je moet maar op het idee komen. Dat idee is dan ook waarschijnlijk per ongeluk ontstaan. In de rest van de wereld, het christelijke deel althans, is 25 maart namelijk Maria Boodschap. Nu zijn de Zweden niet zo heel religieus. De naam van deze dag, Vårfrudagen, werd in de loop van de tijd, bewust of onbewust, verbasterd tot Våffledagen. Het lijkt inderdaad wel een beetje op elkaar.

Hoe vier je wafeldag dan? Dat is niet zo moeilijk. Je bakt wafels volgens het onderstaande recept, liefst in een wafelijzer met hartjesvorm. Je belegt ze royaal met jam, sylt,  en slagroom, grädde, en eet er zoveel je lust. Calorieën, koolhydraten, suikers, vetten? Who cares, het is feest vandaag!

Zweedse wafels

Mix 200 gram bloem met 75 gram basterdsuiker, een theelepel bakpoeder en een theelepel vanillesuiker. Voeg beetje bij beetje 300 milliliter melk en 90 gram gesmolten boter toe terwijl je met een garde roert. Klop er tenslotte een losgeroerd ei door. Laat het beslag minstens een half uur in de koelkast rusten.

Bak in je hete wafelijzer 4 tot 6 eetlepels beslag tot een goudbruine wafel (ongeveer 2 minuten.

Serveer de wafels warm met jam en slagroom.

Deel en inspireer: facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail