Still van het programma Droomhuis Gezocht

Droomvakantie gezocht? Ik denk dat je hem hebt gevonden. Rust, ruimte en relaxen in Jämtland. Zo lui of actief, natuurlijk of cultureel als je zelf wilt.

Kijk je wel eens naar ‘Droomhuis gezocht’? In een van de televisieuitzendingen werd een echtpaar gevolgd bij hun zoektocht naar een huis in Jämtland. Wat lieten ze een mooie plaatjes zien! Nee, niet van die huizen. Het verhaal over de omgeving is veel interessanter. 

Rust

Een van de huizen die ze in dit programma bekijken ligt aan een doorgaande weg. En dat vindt het echtpaar een groot minpunt. Ze hebben het zelfs over een snelweg, hoewel deze tweebaansweg niet breder is dan de provinciale wegen in Nederland.

De E14 is inderdaad een belangrijke doorgaande route. Al het verkeer tussen Sundsvall en Östersund maakt er gebruik van. Stel je bij dat verkeer echter niet al te veel bij voor. Ons Vlieland is acht keer dichter bevolkt dan Jämtland. In heel Jämtland, dat iets groter is dan Nederland, wonen minder dan 130.000 mensen. Dat is minder dan in de gemeente Enschede. Hoeveel verkeer zal er nu helemaal over die weg komen? Files kennen ze er niet, stoplichten nauwelijks.

Ruimte

Weinig mensen en heel veel bos. Je kunt uren rondbanjeren zonder een hond tegen te komen. Tenzij je kiest voor een zomerse of winterse huskytocht, natuurlijk. In dat bos kun je je helemaal uitleven, want je mag gewoon overal komen. De natuur is van iedereen, dat is het allemansrecht. Er is ruimte genoeg voor mens en wild. In de zomermaanden moet je wel je hond aan de lijn houden, om te voorkomen dat hij achter het wild aangaat. Jagen mag niet zonder vergunning. Bessen en paddenstoelen plukken wel. Daar kun je op vedspis, het houtfornuis, allerlei lekkernijen van maken.

Relaxen

Over zelf maken gesproken, zag je die alpaca’s op de pastorie? Hilde vertelt dat ze wil leren spinnen, om van de wol zelf mutsen te breien. Het is niet zo gek dat je daar in die omgeving zin in krijgt. Overal kom je hantverk, zelfgemaakte dingen, tegen. Van wol, van leer, van hout, van keramiek en van eetbare dingen. Die huisvlijt wordt verkocht in souvenirwinkels en musea, maar ook in stalletjes langs de weg, in interieurwinkeltjes, delicatessenwinkels en boetiekjes.

Zie je ergens mathantverk? Dan weet je dat je te maken hebt met ambachtelijk gemaakte streekproducten. Smullen!

Deel en inspireer: facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail