Overal gebeurt wel wat, ook in Jämtland. Dat nieuws haalt niet altijd de landelijke kranten en nog minder vaak de internationale pers. En toch is het soms zomaar leuk om ze toch te lezen. Daarom heb ik in de afgelopen maand wat nieuwsberichtjes voor je uit de regionale krant Östersunds Posten geplukt.

Hotel op historische ontmoetingsplek

Op de plaats waar ooit, in onafhankelijk Jämtland, de jaarlijkse volksvergadering en jaarmarkt werd gehouden, komen binnenkort toeristen en zakenmensen bij elkaar. Er wordt een hotel en conferentiecentrum gebouwd, met 140 moderne kamers, een spa, een fitnesscentrum en meerdere restaurants en bars. Als alles volgens planning verloopt, kun je er de komende zomer je vakantie al vieren.

In Östersund zijn ze er trots op. Het staat uitgebreid in de krant, met een serie foto’s. In een filmpje geeft de site manager wat meer uitleg over het project. Zonder ondertitels, dus je moet wel een beetje Zweeds verstaan om het te kunnen volgen.

Dit is het originele krantenbericht: www.op.se/jamtland/ostersund/ny-motesplats-pa-historisk-mark

Wereldkampioenschappen skiën

Geen wereldnieuws uit Jämtland? Dat had je gedacht! Deze maand werden de Wereldkampioenschappen skiën hier gehouden. 21 landen stuurden hun topskiërs naar Åre, dé wintersportplaats van Jämtland, om mee te doen.

Het weer zat niet mee. Dooi en vorst hebben elkaar vooral de laatste weken van deze milde winter veel afgewisseld en dat is niet goed voor de ondergrond. Er werden heel wat vrijwilligers ingeschakeld om het parcours op tijd in orde te krijgen. En dat was spannend nieuws, zo vlak voor de wedstrijden zouden beginnen.

Dit is het originele krantenbericht: www.op.se/sport/alpint/alla-raknar-med-att-vi-loser-allt

Wolvensymposium

Heel Nederland stond op zijn kop toen begin deze maand de polderwolf in ons land rondkuierde. Is hij welkom of juist niet? In Jämtland wonen er al sinds mensenheugenis wolven. Je zou zeggen dat ze er dus wel aan gewend zijn, maar ook daar laait van tijd tot de discussie flink op. Er werd deze maand zelfs een wolvensymposium gehouden. Voor- en tegenstanders van de wilde wolf staan namelijk lijnrecht tegenover elkaar en er was zelfs sprake van bedreigingen en intimidatie. Tijd voor een debat en constructieve gesprekken, om te voorkomen dat ze elkaar letterlijk in de haren zouden vliegen.

Dit is het originele krantenbericht: www.op.se/jamtland/are/de-vill-stoppa-hoten-och-hatet-i-vargdebatten

Nordic kampioenschap ijsvissen

Er werd nog een winters kampioenschap aangekondigd: ijsvissen. Wedstrijdvissers uit Noorwegen, Finland en Zweden strijden om de eer. Winnaar is de man of vrouw die de meeste baarzen vangt. Andere vissen tellen niet. Ze hebben daar niet het meest visrijke meer voor uitgezocht, maar volgens de scheidsrechter is dat precies goed: “Het moet juist een beetje lastig zijn.

De wedstrijd duurt vier uur. In die tijd boort elke deelnemer zo’n 100 gaten in het dikke ijs. Je moet als wedstrijdijsvisser dus nog best een goede conditie hebben. Ik hoop maar dat ze tegen het einde van de wedstrijden goed kijken waar ze hun voeten neerzetten, anders kunnen ze elkaar opvissen.

Dit is het originele krantenbericht: www.op.se/jamtland/harjedalen/nordiska-masterskapen-i-pimpelfiske-avgors-pa-siksjon

Deel en inspireer: facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail